Cu capul în norii altora

Sursa: Cockaigne

Cu-capul-in-norii-altora Ioana Vacarasu

De Ioana Văcăraşu

Stai întins în pat cu ochii mijiți la un tavan alb ca o planșă înainte de momentul de izbucnire a imaginației. Ar merge mai bine o cursă de nori cu personalitate multiplă în funcție de care să-ți psihanalizezi dorințele, așa, ca alternativă pentru număratul oilor. Oricât de suprarealist sună, există un artist care a făcut o pasiune din a  da viață norilor în încăperi din cele mai uitate de om și de Dumnezeu. Olandezul Berndnaut Smilde este autorul unor instalații (Nimbus) în care folosește fum, apă și lumină pentru a crea o natură atipică încărcată de energii divine și malefice deopotrivă. E complet paradoxal să umbli pe un parchet scârțâitor din care se ridică pereți galbeni și coșcoviți, să inhalezi un praf istoric și să te fii înconjurat de un miros greu de putregai în vreme ce deasupra capului tău se formează un nor pufos.

Începi să te întrebi: cum vine asta? Cum ar fi să  împart câteva clipe efemere în propriul dormitor cu un element pe care pot să-l văd numai pe fereastră ori să-i fac, romantic, poze cu Instagram pe toată durata zborului low-cost? Apoi te întrebi ce poate să mai facă norul mutant în afară de a te provoca să te întrebi ca un Shakespeare mioritic: a fi sau a nu fi, cu extensie spre a putea fi? Indiferent cum îi interpretăm, norii lui Smilde au o speranță de viață de doar câteva secunde, vreme în care nu au timp nici să tune, nici să te plouă ori trăsnească.

Cu toate acestea, au un efect dubios asupra psihicului – câteva secunde în care te întrebi de mamă, de tată, de credințe și de viitor. Ca o instanță narativă din cele analizate la școală, norii aceștia reproduși intimidează mai rău ca ascultatul în fața clasei: par atotștiutori, cumva omniprezenți și te fac să te întrebi dacă nu cumva sunt și omniscienți. Cu alte cuvinte, te cam au la mână și nu e lucru mărunt. Ei trec în eternitate prin fotografie și te pot bântui ulterior, înrămați pe peretele de deasupra patului.

Ca un român întreprinzător te gândești cum ai putea să întorci roata, cum ai putea controla norii făcuți de om? Și atunci te trăsnește(nu norul, am stabilit deja)! Cum ar fi să-l angajezi pe Smilde să-i terorizeze pe cei cu frică de Dumnezeu? Simplu: dai suprarealist drumul norilor în Noul Cinematograf al Regizorului Român când se se proiectează The kids are alright și universul revine, ca-n basme, la starea lui initială.


Acest articol este disponibil în numărul 3 al revistei Cockaigne. Pentru mai mult conținut, vizitați cockaigne.ro.

Be Sociable, Share!